[...] ignoruje podstawowe zasady zdrowego odżywiania się. Kulturyści ponoszą o wiele większe koszty związane z niewłaściwą dietą. Co się stanie, gdy biegacz dostarczy za mało protein? Niewiele. Dla tych zawodników kluczem do robienia „formy” (osiągów biegowych) są węglowodany (rzadziej tłuszcze, w zależności od przyjętego modelu diety). Co się [...]
[...] Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535377/ Lazarou, C., Panagiotakos, D. B., Chrysohoou, C., Andronikou, C., & Matalas, A. L. (2010). C-reactive protein levels are associated with adiposity and a high inflammatory foods index in mountainous Cypriot children. Clinical nutrition, 29(6), 779-783.
[...] ludzi jest to słuszna rada, szczególnie dla mężczyzn mających problem ze zwiększaniem masy mięśniowej. Pojawia się tu jednak kilka „ale”. Należy pamiętać o tym, iż proteiny o wolniejszej kinetyce w towarzystwie tłuszczów wchłaniają się powoli (np. uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, [...]
[...] Najmniej realnym źródłem problemów z nerkami czy wątrobą jest białko serwatkowe. Inaczej jest, jeśli ktoś ma silnie zniszczone nerki - wtedy zalecana jest ograniczona podaż protein np. do poziomu 0,8 – 1,1 g na kilogram masy ciała. Niemniej, tego typu schorzenia nie da się zignorować i przeoczyć. Dobitnie wykażą to badania krwi, moczu, [...]
[...] kcal dziennie więcej, a i tak osiągnęłaby swój cel redukcyjny. Szybkie odchudzanie - problemy na lata Niska ilość energii w diecie, za mała ilość tłuszczu, zbyt mała podaż protein odbijają się negatywnie na zdrowiu, co przede wszystkim widać w przypadku produkcji hormonalnej. Nie zawsze diety pochodzące od „trenerów personalnych” i rozmaitych [...]
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
[...] czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym z badań Ellen S. Engelson i wsp. z 2006 r. u kobiet stosowano przez 12 tygodni: dietę 1200 kcal (50% węglowodanów, 20% protein, 30% tłuszczu) trening aerobowy (3 × 35 minut tygodniowo, bieżnia 70-80% tętna maksymalnego) trening siłowy (3 × 55 minut tygodniowo, po aerobach, 3 serie x 8-10 [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego trenującego mężczyzny, jednak niektórzy współcześni panowie podążają raczej za modą na wychudzone nogi oraz słabe ciała. W odpowiedzi na zapotrzebowanie na rynku pojawiły się kroje dżinsów dopasowane tylko do wychudzonych ud, przypominających nogi kobiet (tzw. rurki). Podsumowanie W drodze do idealnej sylwetki [...]
[...] mogą mieć posiłki o różnym rozkładzie makroskładników: grupa A – białka + tłuszcze, np. białko serwatkowe (40 g) + migdały (30 g), grupa B – śniadanie fast food (mała ilość protein, ogromna tłuszczów i węglowodanów), grupa C – prawie same węglowodany (np. dżem jabłkowy), grupa D – prawie same tłuszcze. Kolejny przykład: wszystko wygląda [...]
[...] problem z glikemią znakomicie reagowały w godzinach popołudniowych i wieczornych na tłuszcze, nie na węglowodany. Ma znacznie nawet to, czy najpierw spożywamy tłuszcze i proteiny, czy węglowodany. Możesz zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany, wg badania Alpana P. [...]
[...] kg, testosteron i i ćwiczenia siłowe: masa wyjściowo: 65.3 ± 1.8 kg, po 10 tygodniach: 71.4 ± 1.8 kg. To wszystko w warunkach, gdy mężczyźni dostarczali 1.5 g protein na kg masy ciała. Tylko tyle! Jak widać, w grupie placebo praktycznie nie odnotowano zmian wagi ciała bez ćwiczeń siłowych, co nie powinno dziwić. Grupa, która tylko [...]
[...] Moore DR1, Areta J, Coffey VG, Stellingwerff T, Phillips SM, Burke LM, Cléroux M, Godin JP, Hawley JA. “Daytime pattern of post-exercise protein intake affects whole-body protein turnover in resistance-trained males”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23067428 Madonna M. Mamerow,4 Joni A. Mettler,4 Kirk L. [...]
[...] dopiero gdy zaczniesz stosować wybrany model żywieniowy u siebie. Dla przykładu podam, iż Irena Celejowa zasugerowała w podnoszeniu ciężarów: 6405 kcal dziennie, 230 g protein, 216 g tłuszczów, 883 g węglowodanów. Nie podała ona, dla kogo były robione te wyliczenia. Jeśli dla zawodnika mającego 100 kg, to mamy do czynienia z podażą 2.3 g [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
[...] czy nadmierna podaż energii w postaci żywności wysokiej jakości, nie będzie równie szkodliwa dla zdrowia, jak tańsze odpowiedniki. Wszystko wskazuje, iż (poza nadwyżką z protein) niezależnie jakiej jakości węglowodany i tłuszcze, dostarczane w nadmiarze, tuczą. Przy tym zapewne węglowodany, które są tańsze i mają szybszą kinetykę, będą [...]
[...] od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala odchudzania”. Podsumowanie Jeśli chcesz „dietę cud Knife’a”, to wygląda ona następująco: 40-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe, 2-3.2 g protein na kg [...]
[...] Po czekoladzie będziesz bardziej głodny, ale organizm zareaguje na te kalorie w taki sam sposób”. W rzeczywistości oddziaływaniem na ustrój różnią się nawet różne rodzaje protein (np. o szybkiej i wolnej kinetyce), inaczej na glikemię wpływają dwa rodzaje ryżu (np. biały i brązowy), zupełnie inaczej człowiek reaguje na dietę opartą na [...]
[...] u jednych hamuje apetyt, z kolei u innych znacząco go wzmaga. Wydaje się, że dla tłumienia apetytu kluczowe znaczenie może mieć odpowiednia (wystarczająco duża) podaż protein, np. w postaci koncentratu białka serwatkowego. Jedne badania wskazują, że wysokowęglowodanowe posiłki lepiej tłumią grelinę i przy tym apetyt, jednak inne wskazują, [...]
[...] Thompson P.D i in. The acute versus the chronic response to exercise https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11427768/ Goldberg L. Changes in Lipid and Lipoprotein Levels After Weight Training https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6737642/ Kory Taylor; Elizabeth B. Jones. Adult Dehydration https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555956/ [...]